Nieuws/Buitenland
1289368
Buitenland

Ophef in Marokko over huiselijk geweld

RABAT - Het Marokkaanse tv-programma Sabahiyat liet zien hoe een vrouw de fysieke gevolgen van huiselijk geweld met behulp van make-up kan wegmoffelen. In de studio zat een model bij wie nagemaakte blauwe en gezwollen plekken in het gezicht werden weggewerkt. De zender 2M werd ogenblikkelijk na de uitzending overspoeld met woedende reacties.

Het model had zogenaamd klappen in haar gezicht gekregen. De gevolgen ervan werden door een make-upspecialiste vakkundig verdoezeld. Het commentaar erbij luidde: „We hopen dat deze schoonheidstips u verder door het dagelijks leven heen helpen.”

Binnen de kortste keren, aldus The Guardian, lag er bij de zender een petitie op de mat. Honderden vrouwen eisten daarin een verontschuldiging van en sancties tegen 2M. De zender reageerde door een video over de make-upbehandeling van de website te verwijderen. Via Facebook verspreidde de zender een verklaring waarin het programma als ’volkomen ongepast’ werd gekwalificeerd. ’Een foutieve beoordeling van de ernst van geweld tegen vrouwen’.