Nieuws
1289386
Nieuws

Jeffrey Wijnberg

'Vrouwen presenteren zichzelf als mislukt'

Het is een verschijnsel dat vooral bij vrouwen voorkomt. Mannen zijn, hoe zij ook zijn, doorgaans heel tevreden met zichzelf; en kunnen al een intens gevoel van grootheid ervaren wanneer zij er alleen maar aan denken om zichzelf in te schrijven bij een sportschool.

Vrouwen daarentegen doen eerder het omgekeerde: ook al presteren zij op alle fronten maximaal, dan nog presenteren zij zichzelf als mislukt.

Totale afwijzing

Ik heb het over zelfhaat, een vorm van totale afwijzing die alleen de eigen persoon betreft. Zo heeft Janneke al jaren een goedlopende kapsalon, leuke vriendinnen en een voorkomen waar menig andere vrouw jaloers op zou zijn. Zij leeft gezond, gaat alleen op reis en steekt veel van haar extra geld in projecten voor kansarme kinderen.

Teleurstellende relatie

Met enige regelmaat zit zij tegenover mij voor een therapeutisch gesprek. Zij heeft een teleurstellende relatie achter de rug; met een man die wel goed kon vrijen, maar verder alleen maar financieel van haar profiteerde. Zonder al te veel tijd te rekken, heeft zij hem de deur uit gezet, waarna hij onmiddellijk een andere vriendin heeft genomen.Lees verder: 'Ik zie er wel weer tegenop om te daten'