Nieuws/Binnenland
1289427
Binnenland

Skibond: wintersporter ziet gevaren offpiste niet

Skiër roekeloos

Rotterdam - Skiërs gedragen zich steeds roekelozer op wintersport. „Vooral net buiten de pistes gaan is schering en inslag. Onder afzettingen doorglippen kan levensgevaarlijk zijn vanwege lawines en spleten.”

Dat zegt directeur Bert Romani van de Nederlandse Ski Vereniging. „Het is deze winter onze grootste zorg. Niet alleen jongeren spelen met hun leven, ook ouderen zien kennelijk de risico’s van offpiste skiën niet. Dat moet je alleen doen als je zeer ervaren bent en met een professionele gids”, vindt hij.

„Te vroeg in het winterseizoen gaan tourskiën is vragen om problemen, zoals het dodelijke lawineongeval dit weekend bevestigde”, aldus Romani.

De 22-jarige Bart Bongaards uit ’s-Gravenzande kwam zaterdag bij het Oostenrijkse Obergurgl om het leven door een lawine. Twee andere Nederlanders uit zijn groep raakten ernstig gewond. Roland Ribis, coördinator van de bergreddingsdiensten, verwijt de Nederlanders niets. „Ik had het idee dat ze veel ervaring hadden. Ze hadden een goede uitrusting en bevrijdden zichzelf en twee anderen. Dat zegt wel wat.”

Lees hier Muur van sneeuw uit dichte mist