Nieuws/Buitenland
1289588
Buitenland

Parlement Irak keurt sjiitische militie goed

Minister van Irak, Haider al-Abadi.

Minister van Irak, Haider al-Abadi.

BAGDAD - Het Iraakse parlement heeft zaterdag een omstreden wet goedgekeurd die de overwegend sjiitische Volksmobilisatiekrachten een aparte juridische status geeft, los van het officiële Iraakse leger. Alle sjiitische blokken in het parlement stemden voor. Parlementsleden van de soennitische minderheid boycotten de stemming, omdat zij geen heil zien in extra veiligheidstroepen naast leger en politie.

Minister van Irak, Haider al-Abadi.

Minister van Irak, Haider al-Abadi.

De Volksmobilisatie, of Hashid Shaabi in het Arabisch, vervult een belangrijke rol in de strijd tegen de soennitische terreurgroep Islamitische Staat. Volgens internationale mensenrechtengroepen en de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties misdragen de milities zich echter vaak tegen soennitische burgers in steden en dorpen die op IS terug zijn veroverd.

De wet vermeldt niet hoe groot de Hashid mogen worden, of hoeveel leden uit de verschillende bevolkingsgroepen afkomstig moeten zijn. Volgens de regering telt het korps nu 110.000 strijders, van wie tussen de 25.000 en 30.000 soennieten en een paar eenheden met Yezidi's of christenen. De Koerden hebben in hun autonome regio een eigen militie, de Peshmerga.

De Volksmobilisatie is volgens de wet verantwoording verschuldigd aan de premier, in het Iraakse staatsbestel een sjiiet. Het leger valt onder de minister van Defensie, van oudsher een soenniet. Deze post is na het ontslag van Khaled al-Obeidi door het parlement in augustus nog steeds vacant.