Nieuws/Buitenland
1289635
Buitenland

Secret Service mogelijk naar Trump Tower

NEW YORK - De Amerikaanse Secret Service, verantwoordelijk voor de bescherming van Amerikaanse hoogwaardigheidsbekleders en hun familie, gaat mogelijk een verdieping huren in de Trump Tower. Dat meldde een bron binnen de veiligheidsdienst vrijdag aan CNN. De bovenste verdiepingen van de wolkenkrabber in New York worden bewoond door Donald Trump, de toekomstige president van de Verenigde Staten, en zijn gezin.

Trump zal vanaf 20 januari zijn intrek nemen in het Witte Huis in Washington. De vraag is of zijn vrouw Melania en jongste zoon Barron met hem meeverhuizen of achterblijven in New York, zodat Barron daar zijn schooljaar kan afmaken.

Bijzonder aan Trump is ,,dat deze verkozen president op Fifth Avenue woont”, aldus de veiligheidsbeambte. Mocht de Secret Service inderdaad een verdieping huren dan zou dat om nog een reden opvallend zijn: de overheidsdienst huurt dan kantoorruimte van Trumps bedrijf voor het beschermen van de vastgoedmagnaat en zijn gezin. Toch kan deze optie de overheid mogelijk geld besparen, zegt Ron Kessler, een kenner van de Secret Service. Agenten hoeven dan namelijk niet te worden ondergebracht in hotels.

Volgens het bedrijf dat kantoorruimte in de wolkenkrabber verhuurt, kost een verdieping rond de 1,5 miljoen dollar (ruim 1,4 miljoen euro) per jaar. Daar komen dan nog de kosten bij voor de 100 medewerkers van de bewakingsdienst die nodig zijn om 24 uur per dag het toekomstige presidentiële gezin te bewaken.

In het geval de toekomstige first lady en haar zoon wel met Trump meeverhuizen, zullen de beveiligers opnieuw afwegen wat de noodzakelijke maatregelen zijn om het presidentiële gezin te beschermen tijdens hun bezoeken aan thuisstad New York.