Nieuws/Binnenland
1289784
Binnenland

Veel vragen rond dood kickbokser

Familie Marc de Bonte: ’Het moet een misdrijf zijn’

BEST - „Zijn dood past in geen enkel plaatje. Het was geen crimineel en hij leek gelukkig met zijn leven”, zegt vriend en trainingsmaatje Jeroen Swaanen van de gisteren dood gevonden Belgische kickbokser Marc de Bonte. „Maar misschien heeft hij zichzelf toch iets aangedaan. Je kunt nooit helemaal in iemands ziel kijken.”

De verslagenheid in de omgeving van de geliefde Marc de Bonte is groot. Na een vermissing van drie weken werd gistermiddag het lichaam van de 26-jarige kickbokser gevonden in het Wilhelminakanaal bij Oirschot. Dat is vlak bij de plek waar eerder zijn auto werd gevonden. „Er is nog weinig bekendgemaakt”, zegt Jeroen Swaanen.

’Marc was opgewekt’

„Hij is herkend aan zijn kleren en zijn horloge. Maar lagen die bij hem in een vuilniszak of had hij die aan? Dan kun je zeggen of het al of niet zeker een misdrijf is. Maar zelfdoding kan ook. Hoewel, het leek er totaal de man er niet naar te zijn. Hij was opgewekt en had levenslust. Maar dat weet je natuurlijk nooit zeker. Je hoort wel vaker zoiets en dan denk je ook, dat kan niet dat die het zelf heeft gedaan. Je kunt nooit helemaal bij iemand naar binnen kijken en soms zijn mensen toch ongelukkig, al lijkt dat niet zo.”

’Het moet een misdrijf zijn’

Maar bij de schoonfamilie van Marc de Bonte gaat dat er niet in. „Nee, hij was daar echt de man niet voor. Het moet een misdrijf zijn, al is dat nergens op gestaafd meld ik erbij”, zegt zwager Rob de Laat. „Zelfmoord geloven we gewoon niet. Hij had wedstrijden in het vooruitzicht waar hij zich op verheugde. We hebben ook geen afscheidsbrief gevonden, helemaal niets. Dan moet het wel een misdrijf zijn. Maar ook dat is vreemd, want Marc zat niet in kringen waarin hem dit zou kunnen overkomen.” Morgen wordt sectie verricht op het lichaam en wordt mogelijk meer duidelijk over de doodsoorzaak.

Vermissing

Marc de Bonte kwam in de nacht van 4 op 5 november, na een feestje in zijn sportschool in Bladel en een bezoekje aan een vriend in Turnhout, nooit opdagen bij zijn vriendin Marly de Laat in Best. Zijn auto werd een dag later teruggevonden in de Wilhelminakanaalstraat in Best, een paar kilometer van de plek waar hij gisteren gevonden is.