Nieuws
1289917
Nieuws

Baanbrekend akkoord over belastingverdragen

OESO-topman Angel Gurría

OESO-topman Angel Gurría

PARIJS - Door een groot internationaal belastingakkoord zullen in één keer meer dan tweeduizend belastingverdragen worden aangepast. Ruim honderd landen zijn het eens geworden over een serie bepalingen die het lastiger maken voor multinationals om belasting te ontwijken.

OESO-topman Angel Gurría

OESO-topman Angel Gurría

Dat maakte de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) donderdag bekend.

 

Het gaat om een deal waarover lange tijd is onderhandeld. In juni volgend jaar zal een speciale ceremonie plaatsvinden waarop het akkoord wordt ondertekend. Angel Gurría, de secretaris-generaal van OESO, sprak van een "omkeerpunt" in de geschiedenis van belastingverdragen. Door de grote allesoverkoepelende deal is het voor de ondertekenaars niet nodig om al hun onderlinge belastingafspraken te herzien.

De OESO, die vooral welvarende industrielanden bundelt, werkt al langer aan de aanpak van belastingparadijzen en brievenbusfirma's. Bedrijven als Google, Apple en Starbucks wisten afgelopen jaren met gekunstelde constructies miljarden aan belastingvoordelen te behalen. Volgens de OESO wordt er jaarlijks tussen de 100 en 240 miljard dollar 'verduisterd' op deze manier.