Nieuws/Binnenland
1289942938
Binnenland

Klant moet zeker weten dat sekswerker meerderjarig is

DEN HAAG - Wie betaalde seks wil hebben, moet alles in het werk stellen om te voorkomen dat hij te maken heeft met iemand die minderjarig is. Nederlanders vinden dat klanten een vergaande verantwoordelijkheid hebben om daar zekerheid over te hebben, blijkt uit een opiniepeiling onder ruim 1300 mensen in opdracht van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM).

Negen op de tien ondervraagden vinden dat klanten sekswerkers om een identiteitsbewijs moeten vragen om te kunnen vaststellen of iemand meerderjarig is. Als de leeftijd niet met zekerheid kan worden vastgesteld, vindt vrijwel iedereen (94 procent) dat moet worden afgezien van betaalde seks.

Bijna driekwart van de ondervraagden zegt dat er te weinig aandacht is voor de aanpak van klanten die seks kopen van minderjarigen. Van de Nederlanders denkt 77 procent dat maatregelen om seksuele uitbuiting te voorkomen een prominente plek in het regeerakkoord verdienen.

Het CKM schat het aantal minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting in Nederland op 1300 per jaar. Elk slachtoffer heeft betaalde seks met gemiddeld twintig klanten.

De opiniepeiling werd in opdracht van het centrum gedaan door onderzoeksinstituut Markteffect.