Nieuws
1289960
Nieuws

Goud zakt onder $1200

De prijs van goud is donderdag door de grens van $1200 gezakt. ABN Amro verwacht dat er komend jaar nog eens $100 van de prijs af gaat.

In een week ging goud al met $25 omlaag tot $1184 voor de standaard, een troy ounce, 31,3 gram.

De oorzaak wordt gezocht in de aansterkende dollar, die naar een acht maands hoogtepunt ging, en de aantrekkende Amerikaanse economie als fundamentele aanjager.

De markt rekent steeds stelliger op een renteverhoging volgende maand door de Amerikaanse Federal Reserve. Dat is doorgaans goed voor een sterkere dollar en slecht voor het edelmetaal.

Snel rentesprong

Goud noteert nu voor het eerst op het laagste niveau van februari.

De notulen van de laatste Federal Reserve-bijeenkomst toonden wederom een aansterkende economie, een renteverhoging zou ,,relatief snel" kunnen, voegde de Fed in een toelichting toe.

Georgette Boele, door dataverzamelaar Bloomberg de beste voorspeller van de goudprijs gemunt, meldde in september dat het edelmetaal eind dit jaar naar maximaal $1325 zal gaan.

$1100 max

De bank meldde donderdag dat het zijn visie heeft aangepast: voor eind 2017 zit er niet meer dan $1100 in. Het 'negatieve klimaat' voor volgend jaar houdt aan, aldus Boele.

Naar verwachting gaan zilver en platinum in dezelfde tred mee omlaag, aldus de bank.

Relevant financieel nieuws gratis bij de koffie met deze DFT-nieuwsbrief.