Nieuws/Buitenland
1289965
Buitenland

Enorme toename chikungunya in Brazilië

BRASILIA - In Brazilië is het aantal besmettingen met het chikungunyavirus dramatisch toegenomen. In het land zijn dit jaar al meer dan 251.000 ziektegevallen geregistreerd. Dat heeft het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid donderdag bekendgemaakt.

Het aantal gevallen van besmetting die wordt veroorzaakt door steken van de tijgermug, is bijna vertienvoudigd. In 2015 waren het nog 26.435 gevallen. Het aantal doden steeg van 6 tot 138. Ook volgend jaar wordt een toename verwacht.

Wijder verbreid dan zika

Daarmee is chikungunya wijder verbreid in Brazilië dan zika, dat ook door de tijgermug wordt verspreid. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO hief vorige week de noodtoestand op voor het zikavirus, omdat het niet langer een internationale bedreiging van de gezondheid is.

Chikungunya is een ernstige virale ziekte met heftige uitslag, hoge koorts en hevige pijn aan de gewrichten, waardoor patiënten maandenlang kreupel kunnen zijn. Chikungunya kwam oorspronkelijk alleen in Afrika voor. Sinds 2014 steekt het virus in Brazilië de kop op.