Nieuws/Binnenland
1289982
Binnenland

Verdachte mensensmokkel: ’Ik was infiltrant’

Dordrecht - Mensensmokkelaars hoeven op steeds minder coulance te rekenen van officieren van justitie en rechters. Dat ondervond donderdag een 45-jarige Bulgaarse trucker die in augustus werd gepakt met 11 migranten verstopt in zijn trailer.

Het ging niet alleen om volwassenen, maar ook om minderjarigen uit zowel Vietnam als Koeweit, op weg naar de Rotterdamse haven om met de veerboot de oversteek naar Groot-Brittannië te maken. Ze zaten verstopt achter een dubbele wand in de trailer, opeengepakt in een ruimte van nauwelijks 75 centimeter breed.

De truck werd half augustus in Steenbergen van de weg af gehaald, nadat de Nederlandse marechaussee via Europol een tip had gekregen over de smokkel. Verdachte Plamen L. zegt dat hij zelf degene was die de tip aan de Bulgaarse politie gaf. ,,Ik wilde gepakt worden, zodat een criminele organisatie ontmanteld kon worden die al twintig jaar mensen smokkelt. Ik was infiltrant van de Bulgaarse politie”, beweert hij.

Mede om die reden vroeg zijn advocaat Ruben Poppelaars om het voorarrest van de man op te heffen. Maar de rechtbank wil eerst meer weten over dit verhaal, want de agenten die Plamen noemde, zeggen van niets te weten. Dat zegt niet alles: op een rechtshulpverzoek van Nederland heeft de Bulgaarse justitie tot nog toe niets laten horen. Daarom zal een op de Balkan gestationeerde medewerker van het Nederlandse Openbaar Ministerie binnenkort hoogstpersoonlijk om opheldering gaan vragen.

Poppelaars stoort zich er aan dat zijn cliënt wordt verweten de migranten in gevaar te hebben gebracht door ze samen te pakken in de kleine ruimte. Dit is een omstandigheid die de maximumstraf verdubbelt, naar twaalf jaar cel. ,,Er zaten genoeg luchtgaten in het plafond om niet te stikken”, betoogde hij. De rechtbank oordeelt voorlopig anders. ,,Het komt nit vaak voor dat mensen onder zulke omstandigheden worden vervoerd”, zei de rechtbankvoorzitter.

Het OM ziet mensensmokkelaars steeds ruwer te werk gaan. ,,We zitten er daarom flink achteraan. Mensen worden als handelswaar gezien en vaak op inhumane wijze vervoerd.”