Nieuws
1289992
Nieuws

Rampspoed bij ABP: premie hoger, geen indexatie

Amsterdam - Pensioenfonds ABP voert de premie in één klap fors op. Volgend jaar betalen de deelnemers aan het fonds 21,1% premie; dit jaar is de premie nog 18,8%. Bovendien worden de pensioenen van het ABP komend jaar niet opgehoogd.

Het bestuur van het pensioenfonds heeft deze besluiten donderdag genomen. Het ABP is het grootste pensioenfonds van Nederland. Ambtenaren, onderwijzend personeel en militairen bouwen hier hun pensioen op.

Het fonds staat er al jarenlang slecht voor. De dekkingsgraad is ruim beneden de 100. Dat betekent dat er tegenover elke 100 euro aan pensioenen minder geld in kas is. Omdat deze dekkingsgraad te laag is, moet het fonds maatregelen nemen; met een hogere premie komt er meer geld binnen en door het schrappen van de verhoging (de indexatie) blijven de uitgaven in toom.

Het is nu al duidelijk dat het ABP voorlopig niet uit de problemen zal zijn. Het fonds sluit niet uit dat ook ná 2017 de premies omhoog moeten.

De pensioenpremie wordt door werkgever (70 procent) en werknemer betaald (30 procent). Voor een ambtenaar met een maandinkomen van 3500 euro bruto, die pensioen opbouwt bij ABP, betekent de verhoging van de premie in 2017 dat hij maandelijks ongeveer 11 euro netto meer betaalt.