Nieuws/Buitenland
1289997
Buitenland

Geef de Belg zijn eigen frieten maar

BRUSSEL - Vlaanderen maakt zich op voor de Week van de Friet, die maandag begint. Om de stemming te verhogen, is een promotiefilmpje gemaakt waarop een Belg met zijn gezin Nederland binnenrijdt, na de grens meteen omdraait en zich naar België terugspoedt om in een ’frietkot’ echte Vlaamse frieten te gaan eten.

„Nog efkes”, roept vader als het bord Nederland opdoemt. Direct erna trapt hij op de rem, keert en koerst naar de frituur waar het gezin zich op de friet met een vette klodder mayo stort.

„Zo wordt het gevoel van thuiskomen gecreëerd, dat is het grappige en herkenbare scenario”, licht Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (Vlam) donderdag in een persbericht toe. Vraag een Belg immers wat hij als eerste doet als hij uit het buitenland terugkomt en hij zegt: frieten eten.

Bijna de helft van alle Vlamingen eet minstens eens per maand frieten bij zijn favoriete patatkraam. Dat kan best meer, vinden de frituristen, de professionele frietenbakkers. In 2000 lanceerden zij de Week van de Friet, en een Vlaams frietlied.