Nieuws/Binnenland
1290017
Binnenland

Aantal aanhoudingen in Amsterdam daalt flink

AMSTERDAM - Voor het eerst in vijftien jaar tijd is het aantal aanhoudingen in Amsterdam op jaarbasis gedaald tot onder de 30.000. Vijf jaar geleden stond de teller nog op ruim 40.000, blijkt donderdag uit het jaarboek Amsterdam in cijfers 2016. De meeste arrestanten (88 procent) zijn man.

De daling komt overeen met het beeld dat de criminaliteit in de regio Amsterdam- Amstelland de laatste jaren afneemt. In bepaalde delen in de binnenstad is het overigens nog niet zo veilig. Zo vinden er in buurten als de Wallen, een deel van de grachtengordel en de omgeving van De Weteringschans veel zogenoemde high-impact-misdrijven (inbraken/straatroof), diefstallen en overlast plaats.

In het jaarboek staat verder dat op het gebied van luchtkwaliteit nog veel valt te verbeteren. Met name de concentratie stikstofdioxide moet verder omlaag. Op bepaalde plekken in de stad wordt de Europese norm die sinds 1 januari 2015 geldt, waarbij de concentratie nergens hoger mag zijn dan 40 microgram per kubieke meter lucht, niet gehaald. Wel is een gestage verbetering te zien. Opvallend is verder dat het aantal bromfietsen en snorscooters de afgelopen vijf jaar zo'n 10.000 is gegroeid. Dat is een toename van 20 procent tot bijna 60.000 brommers en scooters.

De Amsterdamse economie groeide het afgelopen jaar sneller dan in de rest van het land. Dat is onder meer te danken aan de groei van onder meer de financiële dienstensector, de horeca- en groothandel, de ontwikkeling van de woningmarkt en de bevolkingsgroei. Ook nam het aantal passagiers op Schiphol toe, evenals het toerisme.