Nieuws/Binnenland
1290018
Binnenland

Mysterie ontrafeld: ’Helaas geen gouden muntjes’

Capsules bevatten namenlijst en mededeling

Delft - Een van de twee tijdscapsules die bij de renovatie van de Nieuwe Kerk in Delft werd aangetroffen, blijkt een lijst met officieren op perkament te bevatten. Het oude papier zat sinds 1834 in de koker, maar lijkt nog hagelnieuw. Uit de andere koker verscheen een korte mededeling over de restauratie van de Nieuwe Kerk.

De capsules zaten verstopt achter een gedenkteken en werden donderdagmiddag onder grote belangstelling geopend in de Oude Kerk. De eer was aan Wilco Baak, Hoofd Oude en Nieuwe Kerk. Hij was wel wat teleurgesteld. „Jammer dat er geen gouden muntjes in zaten.” Toch is hij blij met de vondst.

De Nieuwe Kerk is bij het grote publiek vooral bekend als plek waar overleden leden van de koninklijke familie in de grafkelders worden bijgezet. Het gebouw uit de veertiende eeuw wordt al drie jaar onder handen genomen. ,,Maar de eerste jaren werd vooral de buitenkant aangepakt zoals de muren en het dak’’, vertelde Blaak eerder.

Belgische Opstand

Het gedenkteken waar de capsules achter verstopt zaten werd in 1834 geplaatst door Officieren van de Artillerie. Ter herdenking van twee soldaten die om het leven waren gekomen bij de Belgische Opstand. Toen het van de muur ging tijdens de restauratie vonden klussers in een holle ruimte erachter twee loden kokers.

,,Eentje is waarschijnlijk daar gestopt bij de plaatsing van het epitaaf zoals het heet, de ander komt uit 1924’’, vertelt Blaak. De tijdscapsules zijn twee ongelijke loden kokers van verschillende diktes.

De restauratie waardoor de tijdscapsules tevoorschijn zijn gekomen gaat ondertussen gewoon verder. Blaak verwacht geen nieuwe bijzondere vondsten maar houdt hoop op nog meer verrassingen.

,,Er hoeven verder geen muren meer open, maar de vloer nog wel. Daar komt vloerverwarming in. Nu is het een volledig betonnen vloer dus ik verwacht niet dat daar iets verborgen is. Maar voor hetzelfde geld…’’