Nieuws/Binnenland
1290037
Binnenland

Agent in Heerlen schoot uit noodweer

DEN BOSCH - Een agent van een arrestatieteam moet worden ontslagen van rechtsvervolging voor het schieten op de auto van een vluchtende ramkraker in 2013. Dat eiste de advocaat-generaal woensdag in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch. De officier van justitie vroeg eerder ook al vrijspraak voor de politieman, maar de rechtbank kwam na een klacht van een slachtoffer toch tot een veroordeling.

Het is in de ogen van de advocaat-generaal voldoende duidelijk geworden dat de politieman ruim drie jaar geleden in Heerlen schoot uit noodweer. Dat daarbij niet de vluchtende automobilist, maar een bijrijder werd getroffen, kan de agent volgens hem niet worden verweten.

Het lid van het arrestatieteam werd eerder op verzoek van de gewonde bijrijder alsnog vervolgd. Hij kreeg in eerste aanleg twee jaar gevangenisstraf wegens poging tot doodslag. Die strafmaat leidde tot grote beroering in de politiewereld. Duizenden mensen tekenden een petitie voor zijn vrijspraak.

Volgens de rechtbank was een veroordeling op zijn plaats omdat geen sprake was van een noodweersituatie en er geen reden tot schieten bestond. Dat leidden de rechters af uit beelden van beveiligingscamera's.

In hoger beroep zei de advocaat-generaal op grond van diezelfde beelden en verklaringen van collega's ,,dat er een acute en ernstige dreiging voor de verdachte politieman en zijn collega’s was''.

Leden van de arrestatie-eenheid probeerden tevergeefs de portieren van de auto van de verdachte te openen, die een dag eerder een ramkraak in Simpelveld pleegde. Toch ging hij ervandoor, waarna de verdachte politieman het vuurde opende. Alle minder ingrijpende mogelijkheden om het uitbreken van de auto te stoppen waren uitgeput, meent de advocaat-generaal.

De uitspraak volgt over twee weken.