Nieuws/Buitenland
1290049
Buitenland

Britse politie: extreemrechts gevaar groeit

De vermoorde Britse politica Jo Cox

De vermoorde Britse politica Jo Cox

LONDEN - De geweldsdreiging die uitgaat van extreemrechts in Groot-Brittannië lijkt toe te nemen. Die waarschuwing uitte een bestuurder van de Britse antiterreurdienst donderdag. Hij verweerde zich tegenover The Guardian tegen het verwijt dat de politie de dreiging van neonazistische terreur niet zo serieus neemt als die van islamitisch gemotiveerd terrorisme.

De vermoorde Britse politica Jo Cox

De vermoorde Britse politica Jo Cox

„We erkennen dat levens verwoest kunnen worden en de samenhang in gemeenschappen kan worden ondermijnd op precies dezelfde manier als door andere vormen van extremisme”, zei bestuurder Neil Basu tegen de krant.

De dreiging van extreemrechts krijgt weer meer aandacht in de Britse pers sinds de moord op Labour-parlementslid Jo Cox van afgelopen zomer. Haar moordenaar Thomas Mair, volgens de rechter een nazibewonderaar, werd woensdag tot levenslang veroordeeld. De 41-jarige Cox voerde campagne voor het behoud van het EU-lidmaatschap.

Instanties sturen steeds vaker mensen met rechts-extremistische ideeën naar een speciaal deradicaliseringsprogramma. In een jaar tijd steeg het aantal zaken met driekwart, van 323 tot 561.