Nieuws/Buitenland
1290050
Buitenland

’Sinterklaas-leugen schaadt vertrouwen’

AMSTERDAM - Wie dacht dat Sinterklaas een onschuldig kinderfeest is, heeft het mis. Ouders die hun kinderen sprookjes vertellen over de goedheiligman en zijn Pieten, kunnen daarmee het vertrouwen van hun kroost schaden. Daarvoor waarschuwen twee psychologen in het vooraanstaande medische blad The Lancet.

Want, zo redeneren de auteurs, als ouders liegen over het bestaan van Sinterklaas, dan denken hun kinderen misschien dat ze over meer dingen zullen liegen. Kathy McKay, klinisch psycholoog aan de Universiteit van New England: „Als de mythe over Sinterklaas (of de Kerstman in de VS, red.) in duigen valt, kan dat ervoor zorgen dat de toch al kwetsbare relatie tussen ouder en kind beschadigd raakt. Als ouders een overtuigende leugen langere tijd vol kunnen houden, waarover liegen ze dan nog meer?”

Of we het Sinterklaas- of Kerstfeest overboord moeten gooien, daarover verschillen de psychologen in het blad van mening. Het 3-jarige petekind van McKay gelooft in de Kerstman. Als het meisje haar zou vragen of hij echt bestaat, zal ze haar vertellen dat het een grote leugen is. „Ik wil dat ze opgroeit in de wetenschap dat we altijd eerlijk tegen haar zullen zijn.”

De andere psycholoog, Chris Boyle - werkzaam aan de universiteit van Exeter, is minder hard. „Ik ga niet door de straten lopen om folders te verspreiden”, zegt Boyle. Hij geeft bovendien toe het spelletje zelf ook mee te zullen spelen als hij zelf kinderen had gehad.

Boyle raadt ouders wel af om Sinterklaas (of de Kerstman) in te zetten als straf of beloning. „Sommigen dreigen hun kinderen bij slecht gedrag dat ze geen cadeautjes zullen krijgen van de goedheiligman. Het inzetten van een mythisch wezen is niet de beste methode”, oordeelt Boyle.