Nieuws/Binnenland
1290068
Binnenland

Legioen Feyenoord geniet in Manchester

MANCHESTER - Donderdagavond speelt Feyenoord de uitwedstrijd tegen Manchester United in de Europa League. Een prachtige dag voor de spelers en net zo mooi voor de supporters. Telegraaf-verslaggever Niels Kalkman ging met het legioen mee.

Onder toeziend oog van veel Engelse politie halen Feyenoorders hun polsbandje op. Het polsbandje is nodig om toegang te krijgen tot het uitvak, waar 3.100 kaartjes voor verkocht zijn. Veel supporters (er zijn er zo’n 8.000 in Manchester) piesen dus naast de pot: een aantal kroegen heeft aangekondigd er niet op zitten te wachten dat ze de wedstrijd komen kijken.

Polsbandje

Op het Victoria Station in het hart van de stad, direct naast de kroegen waar veel supporters zich voorbereiden op de wedstrijd, is een speciaal loket ingericht. Engelse politie werkt samen met stewards van Feyenoord om de operatie in goede banen te leiden. Een polsbandje is, naast het ticket, nodig om toegang te krijgen tot het uitvak. Ook is het niet de bedoeling dat fans zonder polsbandje meelopen met de mars, die van het centrum van de stad naar het stadion gaat. De optocht begint om vijf uur lokale tijd, en gaat zo’n anderhalf uur duren.

Rond het Victoria Station is ook een aantal Feyenoorders zonder kaart. Zij balen. Zeker nu blijkt dat het thuisvak nog lang niet uitverkocht is. ,,We willen best betalen voor een ticket”, zegt een treurende supporter. ,,Maar nu blijven die stoeltjes leeg, terwijl we maar wát graag in het stadion willen zitten. Dat is toch de omgekeerde wereld?” Hij wil Manchester United oproepen om nog een vak te openen voor Feyenoorders zonder kaart. ,,We hebben een aantal kroegen gebeld, maar ze zitten allemaal niet te wachten op supporters zonder kaart. Dus het wordt nog een probleem waar we nu de wedstrijd gaan kijken.”

’Groter dan ooit in Manchester’

Op Shambles Square, waar veel supporters op aanraden van Feyenoord zich verzamelen, is het gezellig en is afgelopen nacht flink gefeest. Er wordt veel gedronken, uit plastic glazen. Glas is gisteren en vandaag verboden op het plein, direct naast de kerstmarkt van Manchester. Volgens Chris Harris, barman bij The Old Wellington, wordt deze wedstrijd ‘groter dan wat Manchester ooit heeft gezien’. ,,Achtduizend uitsupporters. Dat is groter dan toen Manchester City vorig jaar de halve finale Champions League speelde.”

Lees het twitterverslag van verslaggever Niels Kalkman.