Nieuws/Binnenland
1290077
Binnenland

Arrestant (34) deed niets strafbaars

Femke en Sam werden niet ontvoerd

BERGEN OP ZOOM - De 34-jarige man die afgelopen weekend in gezelschap was van de vermiste tieners in Portugal, heeft niets strafbaars gedaan. Er is geen sprake van onttrekking aan het ouderlijk gezag of ontvoering, aldus het Openbaar Ministerie donderdag. De meisjes Sam en Femke uit Bergen op Zoom zijn uit eigen beweging op het vliegtuig naar Spanje gestapt.

Wat het tweetal in Spanje en Portugal heeft gedaan, is nog niet duidelijk. Daarom zal het onderzoek nog worden voortgezet, laat het OM weten. De 34-jarige Nederlandse Marokkaan wordt mogelijk ook nog verhoord, maar hij is geen verdachte in deze zaak. Het is niet duidelijk of hij inmiddels ook weer terug is in Nederland.

De zestienjarige vriendinnen pakten vorige week in Eindhoven het vliegtuig naar de Spaanse stad Málaga. Ze hadden niemand ingelicht over hun reisplannen en hun mobiele telefoons en laptops thuisgelaten. Zaterdag werden ze gevonden in een hostel in de Portugese kustplaats Albufeira, in gezelschap van de 34-jarige man.

Hij werd aangehouden op basis van een Europees Aanhoudingsbevel. De Portugese rechter liet hem maandag weer vrij en wees het verzoek van Nederland af om hem uit te leveren. In Portugal is onttrekking aan het ouderlijk gezag geen strafbaar feit op grond waarvan uitlevering kan plaatsvinden en van een ontvoering is geen sprake, vond ook de Portugese rechter.