Nieuws
1290088
Nieuws

Vastgoedman Stroink vervolgd voor omkopen

Rudy Stroink

Rudy Stroink

Het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland vervolgt voormalig vastgoedtycoon Rudy Stroink voor het omkopen van een directeur van technologiebedrijf Google. Dat schrijft het FD. Stroink zou met zijn bedrijf TCN 1,7 miljoen euro smeergeld betaald hebben om een prestigieus datacenter van Google naar de Eemshaven te halen.

Rudy Stroink

Rudy Stroink

Stroink moet maandag voor de rechtbank in Almelo verschijnen. Ook zijn vrouw is opgeroepen. Het echtpaar wordt verdacht van omkoping, witwassen, valsheid in geschrifte en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Het Nederlandse strafrechtelijke corruptieonderzoek met de codenaam Delta merkt de Google-directeur, onderhandelaar Simon Tusha, ook aan als lid van deze criminele organisatie. Tusha was de verantwoordelijke onderhandelaar voor de wereldwijde locatiekeuze van nieuwe datacentra van Google.

Reactie Google

Google meldt in een schriftelijke reactie dat de zaak niet om het nieuwe datacenter in de Eemshaven draait dat volgende maand open gaat, maar om het oude datacentrum. Dat huurde de internetgigant sinds 2006 van TCN.