Nieuws/Buitenland
1290110
Buitenland

Turkije: soldaten gedood door Syrische aanval

Archief

Archief

ISTANBUL - Door een luchtaanval zijn zeker drie Turkse militairen om het leven gekomen tijdens een operatie in Syrië. Het Turkse leger wees met een beschuldigende vinger naar de Syrische luchtmacht.

Archief

Archief

Nog eens tien militairen raakten gewond. Zij zijn uit het gebied in Noord-Syrië geëvacueerd. De Turkse militaire aanwezigheid daar heeft de Syrische burgeroorlog nog complexer gemaakt dan die al was. Turkije steunt bepaalde rebellengroepen in hun strijd tegen president Bashar al-Assad en IS. Tegelijkertijd wil de Turkse regering voorkomen dat Koerdische groeperingen te veel invloed krijgen.

De luchtaanval was in de nacht van woensdag op donderdag. Van Syrische zijde is er nog niet op gereageerd.

Als de inschatting van het Turkse leger klopt, zijn dit de eerste Turkse slachtoffers die om het leven kwamen door toedoen van Syrische troepen sinds Ankara drie maanden geleden grondtroepen en tanks over de grens stuurde. Met die inval hoopt Turkije IS en gewapende Koerden uit het grensgebied te verdrijven.

Eerder noemde de Syrische regering de Turkse inval een „flagrante schending van Syriës soevereiniteit.” Damascus dreigde toen ook Turkse gevechtsvliegtuigen uit de lucht te schieten.