Nieuws/Buitenland
1290114
Buitenland

Dodental door instorten steiger in China loopt op

PEKING - Bij een ernstig ongeval op de bouwplaats van een elektriciteitscentrale in het oosten van China zijn donderdagochtend (lokale tijd) minstens 67 mensen omgekomen. Vijf raakten gewond. Reddingswerkers zoeken nog naar één arbeider, die waarschijnlijk bedolven ligt onder de resten van een ingestorte steiger en werkplatform rond een koeltoren.

Premier Li Keqiang gelastte een onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk bij de kolencentrale Fengcheng, in de provincie Jiangxi. Strakker toezicht en strengere veiligheidsvoorschriften moeten voorkomen dat meer van zulke ongelukken zich voordoen, staat in een verklaring van Li op de website van de centrale regering.

Dodelijke ongevallen op bouwplaatsen in China komen regelmatig voor en de woede om de slechte veiligheidsmaatregelen van werkgevers neemt hand over hand toe. President Xi Jinping zei vorig jaar nog dat hij extra maatregelen zou nemen. Aanleiding was een reeks explosies in een chemicaliënopslag in de havenstad Tianjin, waarbij meer dan 170 doden vielen. De directeur van de Staatsdienst voor Arbeidsveiligheid werd later ontslagen en aangeklaagd wegens corruptie. Tijdens zijn proces gaf hij toe 4 miljoen euro aan geschenken en steekpenningen te hebben aangenomen.