1290261
Binnenland

Uitgever Bert de Groot overleden

Gerard Reve en Bert de Groot

Gerard Reve en Bert de Groot

WOERDEN - Bert de Groot, de uitgever van de werken van Gerard Reve, is overleden. Dat maakte zijn familie woensdag bekend. De Groot onderhield gedurende 25 jaar een briefwisseling met de schrijver en was goed bevriend met hem.

Gerard Reve en Bert de Groot

Gerard Reve en Bert de Groot

In 2007 leidde dat tot de uitgave Moedig voorwaarts - brieven aan Bert en Netty de Groot. Reve was zeer te spreken over zijn uitgever getuige de opmerking; „hij was mijn eerste uitgever die als zakenman en als mens deugde.”

Stempel op lezend Nederland

In zijn bijna vijftigjarige uitgeefcarrière drukte De Groot een enorm stempel op lezend Nederland. Hij was uitgever van tal van grootheden als Stephen King, Robert Ludlum, Salman Rushdie, Dan Brown en Thomas Harris. Nederlandse schrijvers die onderdak vonden bij hem, zijn onder anderen Jan de Hartog, Geert Mak, Rascha Peper, Midas Dekkers, Yvonne Kroonenberg en Xaviera Hollander. Ook gaf hij werken uit als De Dikke Van Dale, Guinness Book of Records, de kookboeken van Jamie Oliver en magazines als Filosofie Magazine, Historisch Magazine en Psychologie Magazine.

De Groot overleed dinsdag op 71-jarige leeftijd aan de gevolgen van de ziekte ALS.