Nieuws/Binnenland
1290273
Binnenland

Ophef over “goudentieten-effect” van lijsttrekker

Piratenpartij in moddergevecht

Ancilla van de Leest

Ancilla van de Leest

AMSTERDAM - Het kortgeding dat ex-bestuurder Floor Drost woensdagmorgen tegen zijn Piratenpartij had aangespannen, ontaardde al snel in een moddergevecht. Volgens de partij is Drost een seksistische querulant, die een gevaar vormt voor een plekje in de Tweede Kamer bij de komende verkiezingen.

Ancilla van de Leest

Ancilla van de Leest

De jonge politieke beweging, vooral bekend door lijsttrekker en privacy-activiste Ancilla van de Leest, zat in het beklaagdenbankje omdat het onlangs voormalig bestuurder Drost het lidmaatschap had ontnomen.

“We ervaren uw optreden in de pers en op social media als opzettelijk bedoelde pogingen de Piratenpartij en haar belangen schade te berokkenen”, schreef het interim-bestuur hem afgelopen maand in hun opzeggingsbrief. Volgens de partij gooide Drost voortdurend gevoelige interne correspondentie op straat, terwijl die nou juist door het partijkader werd gevoerd via het ultra-veilige chatprogramma Signal (een soort Whatsapp).

Drost eist terugkeer bij de partij via de rechter, omdat er in zijn ogen geen grond was voor zijn royement en hij geen kans kreeg om tegen het besluit in beroep te gaan. “Een lid van de Piratenpartij mag zich onconventioneel, lees anarchistisch gedragen”, betoogde zijn advocaat aanvullend.

Het royement van Drost volgde na hevige interne ruzies en een bestuurscrisis bij de partij, die komende maart voor de tweede keer zal deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen.

Volgens Drost en enkele andere opgestapte Piraat-bestuursleden, heeft er in de partij een coup van Ancilla-aanhangers plaatsgevonden, bovendien beschuldigt hij de partij van gesjoemel met een lening van 10.000 euro, die volgens het huidige bestuur een donatie zou zijn. “Je kunt je afvragen waarom iemand een donatie met terugwerkende kracht een lening wil laten zijn. Dat lijkt bijna alsof je de partij geld wil ontfutselen”, aldus interim-bestuurder Dirk Poot.

De voorzieningenrechter probeerde Drost en de Piraten tijdens de zitting tot een overeenkomst te verleiden, door voor te stellen om de ex-bestuurder tijdens de ledenvergadering van komende zondag zijn royement ter stemming voor te leggen. Maar daar wilde het huidige bestuur niets van weten. “Vrouwen in de partij voelen zich niet veilig in aanwezigheid van Drost, vanwege zijn seksistische uitlatingen”, verklaarde interim-bestuurder Dirk Poot de weigering. Poot doelde op een twitterbericht van Drost over het vermeende “goudentieten-effect” van lijsttrekker/ex-fotomodel Ancilla van de Leest. Het betrof een onschuldige opmerking volgens Drost, die beweerde zelf ook regelmatig seksistische berichten van Piratenpartij-leden toegestuurd te krijgen.

De rechter beslist vrijdag 25 november over de terugkeer van Drost als partijlid.