Nieuws/Buitenland
1290642119
Buitenland

Australië ontruimt deel hoofdstad vanwege nieuwe bosbrand

CANBERRA - Bewoners van buitenwijken in de Australische hoofdstad Canberra zijn woensdag geëvacueerd nadat een bosbrand dichtbij het vliegveld was uitgebroken. In het zuidoosten van het land komen de extreem hoge temperaturen en de wind weer terug, en daarmee ook de kans op nieuwe branden. De afgelopen dagen ging de regio juist gebukt onder hagel, onweersbuien en honderden millimeters regen.

In de wijken Beard, Oaks Estate en West Queanbeyan, in het oosten van de stad, zijn de wegen afgesloten en bewoners geëvacueerd, aldus de hulpdiensten in de stad. Er waren geen meldingen van persoonlijk letsel of schade.

De afgelopen dagen ging de regio juist gebukt onder hagel, onweersbuien en honderden millimeters regen.

De afgelopen dagen ging de regio juist gebukt onder hagel, onweersbuien en honderden millimeters regen.

Als gevolg van de branden van de afgelopen weken is in Australië een gebied ter grootte van Engeland verwoest. Daarbij zouden 29 mensen en meer dan een miljard dieren (zoogdieren, vogels en reptielen, amfibieën) om het leven zijn gekomen. De luchtkwaliteit in de steden Canberra, Sydney en Melbourne was in de afgelopen weken de slechtste ter wereld.

Bij veel mensen blijft het beeld van uitgedroogde koala’s het meest hangen, maar de impact van de bosbranden op wombats is veel groter geweest, zegt dierenbeschermer John Crighton. Er zouden volgens hem zo’n tien tot vijftien keer meer wombats dood zijn gegaan dan koala’s. „De dieren die het vuur wel hebben overleefd door in hun holen te schuilen, keren nu terug in een omgeving waarin ze niet weten hoe ze moeten overleven”, aldus Crighton. Om de kortbenige buideldieren te redden, zetten vrijwilligers voederstations op met wortels, hooi en water.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd