Nieuws/Buitenland
1290690
Buitenland

Pilotenstaking treft bezorging Amazon in VS

WILMINGTON - Een tekort aan piloten dreigt Amazon op te breken aan het begin van de belangrijke feestdagenperiode. Zo'n 250 vliegers die in opdracht van de webwinkelreus pakjes van de ene kant van de Verenigde Staten naar de andere vliegen, zijn de hoge werkdruk meer dan zat. Zij hebben dinsdag het werk neergelegd.

De piloten van vrachtvervoerder ABX Air klagen dat zij door de drukte nauwelijks de vrije dagen op kunnen nemen waar zij volgens hun contract recht op hebben. Veel te vaak beroept hun werkgever zich op een noodsituatie, terwijl feitelijk sprake is van een structureel probleem, aldus de pilotenvakbond APA.

Pilotenstakingen zijn extreem zeldzaam in de VS. Dat komt door strenge regelgeving, waarin staat dat de handel niet mag lijden onder arbeidsconflicten. De piloten vinden dat zij desondanks mogen staken omdat ABX zich niet aan hun contracten houdt. Bovendien waarschuwen zij naar eigen zeggen al twee jaar dat het bedrijf te weinig vliegers in dienst heeft.

De Amerikanen vieren donderdag Thanksgiving. De dag daarna, ook wel Black Friday genoemd, begint traditioneel het kerstinkopenseizoen. Steeds meer consumenten blijven thuis en bestellen hun kerstcadeautjes online. Gouden tijden voor partijen als Amazon, maar dan moet het bedrijf bestellingen wel overal op tijd kunnen leveren.

Juist daarom is Amazon in zee gegaan met ABX. Het bedrijf hoopte zo zijn afhankelijkheid van grote pakketvervoerder als UPS en FedEx te verminderen. Maar zelfs die bedrijven hebben moeite aan genoeg gekwalificeerde piloten te komen, ondanks hun goede arbeidsvoorwaarden.