Nieuws/Binnenland
1291002824
Binnenland

Eringa vertrekt van ProRail naar Transdev

UTRECHT - ProRail-topman Pier Eringa is per 1 september benoemd als nieuwe baas bij vervoerder Transdev Nederland, moeder van onder andere Connexxion. Eringa gaat bij zijn nieuwe werkgever verder op de door Transdev ingeslagen weg naar een meer kostenefficiënte operatie van ov met bus en trein, taxi- en ambulancevervoer.

President Christian Schreyer van Transdev Noord- en Centraal- Europa zegt verheugd te zijn dat Eringa overstapt. „Hij heeft een breed netwerk en veel kennis over het ov.”

In de afgelopen jaren heeft Eringa ervaring opgebouwd in verschillende topfuncties bij grote publiek-private organisaties, zoals bij de politie, de NS, in een ziekenhuis en als toezichthouder bij de KNVB.

Bij spoorbeheerder ProRail heeft Eringa gezorgd voor financiële en operationele verbeteringen en een positiever imago. Ook de sfeer onder het personeel is positief, maar met de politiek lag hij regelmatig overhoop door ’eigenzinnig optreden’.

Transdev Nederland is voor Eringa een logische stap. „Met dagelijkse impact op de mobiliteit. Bovendien doet deze organisatie veel aan nieuwe ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld duurzaamheid en vraaggestuurd vervoer.”

Eringa heeft zich altijd fel tegenstander getoond van meer grip van het ministerie op ProRail en de omvorming naar een bestuursorgaan. Hij wilde geen ambtenaar meer worden. Naar aanleiding van de snelle transfer zal hij zijn taken bij ProRail zo snel mogelijk overdragen.