Nieuws/Binnenland
1291109
Binnenland

Legerchef: vechten tegen klimaatverandering

Commandant der strijdkrachten Tom Middendorp

Commandant der strijdkrachten Tom Middendorp

Den Haag - We moeten vechten tegen klimaatverandering. Deze uitspraak komt niet van Greenpeace, maar van commandant der strijdkrachten Tom Middendorp. Tijdens een lezing in het Canadese Halifax waarschuwde hij dit weekend voor klimaatverandering als bron van maatschappelijke onrust en conflict.

Commandant der strijdkrachten Tom Middendorp

Commandant der strijdkrachten Tom Middendorp

Het is de eerste keer dat een Nederlandse generaal zich in het openbaar uitspreekt over een onderwerp als het klimaat. Volgens Middendorp zijn onze strategische belangen nu eenmaal niet meer te scheiden zijn van het in de hand houden klimaatrisico’s.

„We moeten voorkomen dat de aarde verder opwarmt en vechten tegen klimaatverandering. Het zou voor iedereen prioriteit moeten hebben”, zei Middendorp.

Verandering van het klimaat is allereerst een directe dreiging. Middendorp memoreerde de Zeeuwse watersnoodramp van 1953. Nederlandse militairen redden samen met burgers mensen, versterkten dijken en ruimden kadavers van dode dieren op. Het land was door het zeezout nog jaren onbruikbaar.

„Hierdoor is watermanagement voor Nederlanders nu vanzelfsprekend en prioriteit. Maar dat wil niet zeggen dat we nu voor altijd veilig zijn. Zo lijkt 2016 het warmste jaar ooit te worden, en bleek deze week dat de Noordpool op dit moment 20 graden warmer is dan normaal. Dat heeft ontegenzeggelijk gevolgen en kan ook onze veiligheid raken.”

Middendorp zei dat de klimaatverandering voor de Europese bevolking nu al enorme risico’s met zich meebrengt. „Het Verenigd Koninkrijk leed bijvoorbeeld in 2014 20 miljard euro economische schade door overstromingen en stormen.”

Van klimaatverandering gaat ook indirecte dreiging uit, zei Nederlands hoogste generaal. Hij wees op droogte, misoogsten en stijgende voedselprijzen. Ze vormden een grondstoffen voor de Arabische Lente. Aan de oorlog in Syrië gingen jaren van droogte vooraf, waardoor de veel inwoners van het platteland naar de steden trokken.

Een gebrek aan voedsel, energie en schoon drinkwater leiden weer tot instabiliteit die kan ontaarden in chaos, conflict en migratie. Middendorp: „Investeren in klimaat is investeren in veiligheid”