Nieuws/Binnenland
1291110
Binnenland

Cardiologen naar de sportschool

AMSTERDAM - Hartpatiënten die enige maanden na hun hartprobleem aan hun lot worden overgelaten, omdat de intensieve begeleiding door het ziekenhuis voorbij is, kunnen binnenkort mogelijk meer hulp krijgen.

Daarom gaan cardiologen van de Heartlife kliniek de sportschool in. Om daar mensen in hartrevalidatie te houden, waarbij zij intensief begeleid zullen worden op het gebied van bewegen, voeding en psychologisch herstel.

Sports World Amsterdam begint met deze leefstijlbegeleiding van (ex-)patiënten. Cardioloog dr. Janneke Wittekoek, bekend voorvechtster van serieuze medische aandacht voor het vrouwenhart, en leefstijlcoach Sanne Bernhart hebben zich aan dit initiatief verbonden.

,,Na een gemiddeld traject van twee maanden staat de hartpatiënt weer op eigen benen en moet hij of zij het zelf maar verder zien te rooien”, zegt Wittekoek. ,,Soms wordt er na terugverwijzing naar de huisarts bij de fysiotherapeut nog een tijdje ’begeleid’ bewogen. Maar ook dat eindigt. En daarna blijkt het dikwijls lastig voor de patiënt om door te pakken om in beweging te blijven. Begrijpelijk, immers angst en onzekerheid spelen hierin een belangrijke rol. Wat kan het hart nog aan? Waar ligt de grens? Ook op het terrein van seksualiteit zijn de onzekerheden groot…”

Volgens Janneke Wittekoek zijn er in ,wat zij noemt, ’het woud der leefstijlaanbieders’ maar weinig instanties waar nog sprake is van een medisch-specialistische achtervang of begeleiding. ,,Terwijl daaraan bij de patiënt vaak wel behoefte is. Die zit immers nog vol vragen over de gevolgen van het doorgemaakte hart- of vaatprobleem.”

Het op orde krijgen van alle risicofactoren en het weer plezier krijgen in gezond leven staan centraal, zeggen de initiatiefnemers. De sportlessen voor hartpatiënten (met leefstijltrajecten in verschillende varianten) duren minimaal een jaar. Wittekoek geeft zaterdag 26 november een lezing over hart en preventie in het sportcomplex de Oude Melkfabriek.