Nieuws/Buitenland
1291114
Buitenland

Merkel bevestigt ambitie voor vierde termijn

Angela Merkel

Angela Merkel

BERLIJN - Angela Merkel doet een gooi naar een vierde termijn als bondskanselier. De 62-jarige leidster van de christendemocratische CDU zei zondag op een persconferentie dat ze na „eindeloos nadenken” heeft besloten de uitdaging aan te gaan.

Angela Merkel

Angela Merkel

Volgens Merkel wordt de stembusgang van 2017 de moeilijkste sinds de hereniging van Duitsland in 1990. Ze zei dat rekening moet worden gehouden met uitdagingen van links en rechts en met de grote tegenstellingen in de maatschappij. „Ook Europees en internationaal worden onze waarden en onze manier van leven betwist”, aldus de bondskanselier. Merkel liet weten dat ze de samenleving bij elkaar wil houden en dat moet worden voorkomen dat haat wordt gevoed.

De leider van de Beierse christendemocraten, Horst Seehofer, reageerde opgetogen op het besluit van Merkel. „Wij willen het vertrouwen van de bevolking nog vier jaar langer en daar is duidelijkheid voor nodig”, aldus Seehofer van de zusterpartij CSU. Ook Volker Bouffier, vicevoorzitter van de CDU, reageerde positief. „In deze onoverzichtelijke wereld is zij een garantie voor stabiliteit.”

Katarina Barley, secretaris-generaal van de sociaaldemocratische SPD, is minder enthousiast. „Angela Merkel heeft geen antwoorden op de echte problemen en zorgen van de mensen in ons land.”

Merkel is bondskanselier sinds november 2005 en ze leidt de CDU sinds 2000. Als Merkel zoals verwacht op het CDU-congres in Essen begin december weer tot leider wordt gekozen, maakt ze kans de recordhouders van het bondskanselierschap te evenaren of te overtreffen. Bij een verkiezingsoverwinning van de CDU treedt Merkel in 2017 in haar twaalfde jaar als bondskanselier opnieuw aan. Recordhouder Helmut Kohl was zestien jaar regeringsleider(1982-1998) en CDU-medeoprichter Konrad Adenauer bekleedde de post veertien jaar lang (1949-1963).