Nieuws/Binnenland
1291116
Binnenland

Grote delen van eiland staan blank

Premier Aruba ’extreem bezorgd’ om wateroverlast

ORANJESTAD - Premier Mike Eman van Aruba is ’extreem bezorgd’ over de wateroverlast waarmee het eiland sinds zondagmorgen kampt. Een zwaar regenfront zette grote delen onder water en zorgde voor schade aan mogelijk zo’n vijftig auto’s. En is nog meer regen op weg naar de Benedenwindse eilanden.

„Ik ben extreem bezorgd”, zegt Eman tegen De Telegraaf, die samen met minister Benny Sevinger (Infrastructuur) en hulpdiensten de getroffen wijken bezoekt. „We bekijken wat de schade is om de gedupeerden zo goed mogelijk te helpen.” Gevallen van persoonlijk letsel zijn nog niet bekend bij de Arubaanse politie.

Aruba werd zondagochtend overvallen door de stortvloed. „Het begon tussen drie en vier uur in de ochtend”, vertelt eilandbewoner René Bernabela. „Eerst alleen flinke regen met bliksem, maar dat werd steeds heftiger. Tot het uitgroeide tot complete chaos.” Vooral het noorden en midden van het eiland zijn getroffen, zoals het bekende Palm Beach en wijken als Madiki en Wayaca.

Op het nippertje gered

Volgens de politie gaat het om „behoorlijke waterschade”, aldus woordvoerder Dolfi Richardson. „Ook een auto van de politie zelf werd door het water overvallen.” In één geval kon de politie op het nippertje een familie uit een auto redden. Premier Eman complimenteert de hulpdiensten met hun snelle optreden.

Toeristen merkten de wateroverlast vandaag in Oranjestad waar de straten blank stonden en op het vliegveld, waar alle in de vertrekhallen een laag hemelwater kwam te staan. Ook op het naburige Curaçao is gewaarschuwd voor het slechte weer en harde windstoten.

Meer regen op komst

„Als ik naar de satelliet kijk, dan zijn we er nog niet klaar mee”, zegt Bernabela. „Er komt nog een regenfront op ons af.” De politie bevestigt dat er de komende uren meer regen wordt verwacht. Al zal de hoeveelheid beperkter zijn dan zondagochtend.

Eind september ontsnapten de Benedenwindse eilanden nipt aan de tropische storm Matthew. Hoge golven zorgden toen voor vernielingen aan stranden.