Nieuws/Buitenland
1291128
Buitenland

Doden bij crash politiehelikopter Rio

RIO DE JANEIRO - Zeker vier agenten zijn om het leven gekomen toen een politiehelikopter neerstortte in Rio de Janeiro. Dat gebeurde na een dag van gevechten tussen de politie en bendes in een sloppenwijk die Cidade de Deus (Stad van God) heet, berichtten lokale media. In de wijk zijn volgens bewoners zondag zeven lijken van jonge mensen aangetroffen die allemaal met vuurwapens zijn gedood.

Politie en drugsbendes bevechten elkaar al weken in Cidade de Deus dat ooit in de jaren zestig uit de grond werd gestampt om de bewoners van chaotische krottenwijken in de stad, de favela's, naar een nieuwe relatief schone en ruimere voorstad met goedkope woningen te verhuizen. De wijk, circa 15 kilometer ten westen van centraal Rio, behoort inmiddels zelf al weer lang tot de favela's.

Het is nog steeds onduidelijk of het toestel zaterdagavond (lokale tijd) uit de lucht is geschoten, of dat andere factoren een rol speelden. Op amateurbeelden is te zien dat de helikopter in een spin is geraakt en in een rechte lijn uit de lucht lijkt te vallen.

De politie kreeg de afgelopen jaren steeds meer grip op de sloppenwijken in Rio en kon drugscriminelen en andere bendes vaak verdrijven. Uit overheidscijfers blijkt echter dat de criminaliteit weer in de lift zit. De regio gaat gebukt onder een slepende economische crisis, met een stijgende werkloosheid tot gevolg.