Nieuws/Binnenland
1291145
Binnenland

’Wilders is wegloper met nepoplossingen’

Rutte noemt Buma ’pruilende peuter’

Mark Rutte

Mark Rutte

NOORDWIJKERHOUT - Met een serie stekelige opmerkingen heeft VVD-lijsttrekker Mark Rutte zaterdag de aanval geopend op zijn politieke opponenten. De toehoorders bij het VVD-congres vonden de kattige grappen van hun leider geweldig.

Mark Rutte

Mark Rutte

Rutte zette het CDA neer als een partij die altijd nee zegt, als een stel verongelijkte kinderen, de leider Buma voorop. Om er in conference-stijl aan toe te voegen. „Het laatste wat ik wil is de heer Van Haersma Buma neerzetten als een pruilende peuter.” Na een lachsalvo uit de zaal voegde hij eraan toe: „Och, och, och wat is dat CDA-programma somber. Als je dat leest - probeer het vooral niet thuis, want je grijpt zo naar de fles.”

Vicepremier Lodewijk Asscher, in de race voor het leiderschap van de PvdA, is ook al zo’n soberaar, zei Rutte. „Die is zo bang voor robots, dat ik er bij hem maar niet over begin.” Deze mannen, Buma en Asscher, willen terug naar de jaren vijftig, betoogde de VVD-leider.

’Wegloper met nepoplossingen’

PVV-leider Wilders werd andermaal een ’wegloper’ met ’nepoplossingen’ genoemd, een man die louter angst aanjaagt. „Je kunt geen spelletjes spelen met de banen en de belangen van Nederland. Daarom is hij ongeschikt om premier te worden en wil ik het liever zelf blijven.”

„Maar er zijn ook nieuwe sterren aan het firnament”, zei Rutte vol sarcasme. Er verscheen een foto van Henk Krol, de leider van 50Plus, een partij die het goed doet in de peilingen. „Mijn boodschap aan de ouderen van Nederland: Henk Krol gaat helemaal niets voor u doen. Henk Krol is alleen maar bezig met Henk krol.”

’Beetje sufffig allemaal’

Rutte haalde ook uit naar D66 als vermoeide en sombere partij. Ook D66-leider Pechtold kreeg een veeg uit de pan. Hij werd neergezet als moraalprediker. Zijn opponenten, daar had Rutte sowieso niet zoveel complimenten over. „Ik vind het een beetje suffig allemaal.”