Nieuws/Binnenland
1291188
Binnenland

Code oranje in België en Frankrijk

Zuidwesterstorm verwacht

Er wordt onstuimig herfstweer verwacht. Veel regen en zware windstoten staan zondag op het programma. Aan de kust is er zelfs sprake van een tijdelijke zuidwesterstorm. Daarbij zijn windstoten mogelijk van meer dan 100 km/u. Het KNMI spreekt van code geel vanaf zondagmiddag tot de loop van de avond.

Code geel wil zeggen: wees alert, er is mogelijk kans op gevaarlijk weer.

Aan het eind van de ochtend neemt de wind toe. Vanmiddag bereikt de zuiden- tot zuidwestenwind aan de westkust enige tijd stormkracht, windkracht 9, meldt Weeronline. Later in de middag kan de wind ook aan de westkust van Friesland en op de Wadden stormkracht bereiken. In het binnenland is de wind krachtig, maar komen wel zware windstoten voor tot circa 90 km/u. In het westelijk- en later vanmiddag ook noordelijk kustgebied kunnen zeer zware windstoten (tot circa 110 km/u) voorkomen.

Met de zuidelijke wind wordt vrij zachte lucht aangevoerd, waardoor de temperatuur vanmiddag oploopt tot 10 graden op de Wadden en lokaal 13 graden in het zuiden van het land.

Vanavond is de zuidwestenwind op de Wadden nog enige tijd stormachtig. In de rest van het land neemt de wind in kracht af en later op de avond wordt het ook op de Wadden rustiger.

Code Oranje

In heel België en in delen van Frankrijk is code oranje afgekondigd. In Brussel zijn inmiddels een aantal tramlijnen uitgevallen.

In Frankrijk is code oranje van kracht in de noordelijke departementen rond Calais, maar ook ook rond Lyon is het onstuimig. In de noordelijke kustregio van Franrijk kunnen zware windstoten voorkomen die kunnen oplopen tot 165 km/u, zo meldt Le Monde.