Nieuws/Binnenland
1291213
Binnenland

Boegeroep voor Asscher

Tilburg - Ook bij het tweede PvdA-debat tussen Lodewijk Asscher en Diederik Samsom is het er hard aan toegegaan. Bij een discussie over arbeidsmigratie en Europa werd de vicepremier zelfs uitgejouwd door een deel van het publiek, nadat hij Samsom er van had beschuldigd dat het hem ’niet kan schelen’ dat mensen zich van Europa afkeren.

Hierna schoot Asscher zelfs uit zijn slof tegen het boe-roepende publiek. „Het gaat om de toekomst van ons land, verdorie! Dan mag je toch wel van mening verschillen?!”, brieste hij tegen de zaal.

Samsom probeerde in het debat juist verschillen tussen hem en Asscher weg te vlakken. Regelmatig zei hij dat ze ’samen’ hebben gestreden en dat hij het beleid van de minister van Sociale Zaken van harte ondersteunde.

Op een vraag uit het publiek of het niet beter zou zijn als de heren samen de campagne in zouden gaan in plaats van tegen over elkaar, gaf de vicepremier geen krimp.

„Dat was de status quo”, regeerde Asscher, wijzend naar de belabberde peilingen voor de PvdA. „We moeten dat onder ogen zien. Er is echt een verandering nodig.”

In de PvdA groeit de zorg over de felle toon bij de lijsttrekkerstrijd. PvdA’ers kunnen er maar moeilijk aan wennen dat de twee mannen die de afgelopen vier jaar samen het motorblok van de PvdA vormden, nu ineens tegenover elkaar staan.

Een coördinerende en wellicht kalmerende rol zou moeten zijn weggelegd voor partijvoorzitter Hans Spekman, die met de strijd hoopte de interesse van kiezers voor de PvdA weer te winnen. Tot nu toe zien die echter vooral een moddergevecht. De woordvoerder van de partijvoorzitter weigert commentaar over de vraag of de kandidaten nog benaderd zijn om in het partijbelang wat minder gas te geven.