Nieuws/Binnenland
1291368
Binnenland

Onrust om gestoorde asielzoeker met hiv

Delfzijl - Onder asielzoekers in Delfzijl is grote onrust uitgebroken over een psychisch gestoorde huisgenoot die mogelijk besmet is met hiv. Hij gebruikte de afgelopen maanden onder meer scheermesjes en tandenborstels van de vijftien andere bewoners van zijn wooneenheid in het oude asielzoekerscentrum in de Groningse havenstad.

Bewoners die zich zorgen maken, kunnen zich vrijdagmiddag laten testen via LGBT Asylum Support. Deze hulporganisatie maakt zich zorgen over de in haar ogen gebrekkige zorg voor de getraumatiseerde man.

Medebewoners zeggen al vijf maanden lang te waarschuwen over de geestelijke toestand van de homoseksuele Syriër. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) deed hier helemaal niets mee, is hun verwijt. In een gesprek geeft een medewerker van de overheidsorganisatie toe dat er dingen fout zijn gegaan, blijkt uit opnames die deze krant heeft beluisterd.

Woensdag escaleerde de situatie. Huisgenoot Mohammed zegt dat de man dreigde zichzelf van het leven te beroven. “Hij was heel vaak high en dronken, en zat diep in de put. ‘Ik heb toch geen toekomst meer’, zei hij toen wij op hem inpraatten opdat hij zou ontnuchteren.”

Een gesprek over de situatie tussen het COA en de bewoners liep zo uit de hand, dat Mohammed door de politie werd afgevoerd. ,,De stoppen sloegen door, ik werd agressief. Op het bureau moest ik afkoelen. Daarna mocht ik naar huis.”

Overgeplaatst

De bewoner om wie de ruzie ging, werd intussen overgeplaatst. Niet naar een ggz-instelling, maar naar de nieuwe azc-locatie in Delfzijl, aldus de bewoners. Het COA zegt dat de meldingen van de bewoners bekend zijn, en dat deze ook zijn doorgegeven aan gespecialiseerde hulpverleners. “Het is aan hen om actie te ondernemen”, aldus een woordvoerder. Het is mogelijk dat de man dit heeft geweigerd.

LGBT Asylum Support is een hulporganisatie die opkomt voor de belangen van homoseksuele asielzoekers. Sandro Kortekaas van de organisatie heeft na een bezoek aan de huisgenoten van de met hiv besmette vluchteling alarm geslagen. “De kans op een besmetting is klein, maar er zijn wel risicovolle situaties geweest. Zo gebruikte hun huisgenoot die kapper is voor medebewoners en ook mensen uit Delfzijl, dezelfde scheermessen voor verschillende mensen.”

Ook had de jongen seks met andere azc-bewoners. “In het geval dat mij bekend is, gebeurde dat veilig. Maar de twee hebben wel met hetzelfde mes elkaars lichaamshaar geschoren. Daarbij kan je een sneetje maken waar bloed uit komt.”

Het COA kreeg signalen dat de man vertelde dat hij hiv-positief was. “Deze signalen hebben wij doorgegeven aan de medische dienst op het azc. Maar het is een teken aan de wand dat wij daarna geen terugkoppeling hebben gehad, bijvoorbeeld dat wij voorzorgsmaatregelen moesten nemen.” Ook het COA de kans dat de bewoners via een scheermes besmet kunnen zijn, acht het COA uiterst klein.