Nieuws/Binnenland
1291407
Binnenland

Zorgen over ’terreur’ Octrooibureau

Benoît Battistelli

Benoît Battistelli

RIJSWIJK - Het kabinet en de Tweede Kamer maken zich grote zorgen over de drieduizend werknemers van het Europees Octrooibureau in de Rijswijkse Plaspoelpolder. Alle fracties willen een debat nu volgens de vakbond ’de terreur op de werkvloer aanhoudt en deze week opnieuw een slachtoffer heeft geëist’.

Benoît Battistelli

Benoît Battistelli

De internationale organisatie met zevenduizend werknemers, van wie er drieduizend in de Haagse regio wonen en werken, wordt met harde hand geleid door de Fransman Benoît Battistelli. Volgens de vakbond SUEPO wordt het personeel ’systematisch onderdrukt en monddood gemaakt’.

Ook richt de president de pijlen op bestuurders van de vakond, zegt advocaat Liesbeth Zegveld. ,,Na twee ontslagen bestuursleden in München eerder dit jaar, is nu ook de secretaris, Laurent Prunier, ontslagen terwijl hij ziek thuis zat”, zegt Zegveld. ,,De vakbond wordt op deze wijze uitgehold. Werknemers worden voor het leven geruïneerd. Er zijn situaties bekend van mensen die onaangekondigd uit hun kantoorruimte worden gehaald en na een gesprek met de leiding het pand in een rolstoel verlaten”.

Zegveld, die namens de vakbond een kort geding heeft aangespannen tegen het Europees Octrooibureau, noemt het aankomende Kamerdebat en de bemoeienis van de Nederlandse regering ’bemoedigend’ en ’een keerpunt’. ,,Groot probleem tot nog toe is dat de organisatie immuniteit geniet, waardoor Nederland op eigen grondgebied niet kan ingrijpen”, aldus de advocaat.

Het ministerie van Economische Zaken liet vrijdag weten dat Nederland de plannen om de interne organisatie te moderniseren steunt, maar dat de uitvoering ervan zorgvuldiger moet en kan. ,,Wij blijven daar hard aan trekken, want het gaat ook naar onze mening nog niet goed”, aldus een woordvoerder.

Het EOB wijst elke beschuldiging dat het bureau het gemunt zou hebben op prominente vakbondsleden van de hand. ,,Dit is volledig ongegrond”, aldus Jana Mittermaier, woordvoerster van het EOB. ,,Er is sprake van pesterijen en intimidatie door medewerkers jegens anderen. Derhalve zijn er geheel volgens de regels van het EOB disciplinaire maatregelen genomen. De procedure die hiervoor is doorlopen voldoet aan de hoogste internationale standaard, zo is door onafhankelijke experts vastgesteld”.

Het EOB kwam in 2014 voor het eerst in opspraak. Terwijl premier Mark Rutte het startsein gaf voor de nieuwbouw, kwam naar buiten dat een opvallend aantal werknemers zelfdoding heeft gepleegd. Een aantal landen van de in totaal 28 aangesloten lidstaten, die Battistelli tot 2018 hebben herbenoemd, heeft zich inmiddels kritisch uitgelaten over de arbeidsomstandigheden.