Nieuws/Binnenland

20 vertrouwelijke documenten in eigen mail

Minister Kamp had staatsgeheim in privémail

Henk Kamp

Henk Kamp

ANP

DEN HAAG - Minister van Economische Zaken Henk Kamp had in zijn privé-e-mailaccount vertrouwelijke documenten, waarvan één staatsgeheim. Dat blijkt uit een onderzoek naar het e-mailverkeer van de minister, schrijft Kamp in een brief aan de Tweede Kamer.

Henk Kamp

Henk Kamp

ANP

De onderzoeksresultaten zijn ook voorgelegd aan de procureur-generaal van de Hoge Raad. Die concludeerde dat er onvoldoende aanleiding is om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen.

Over het e-mailgebruik van de bewindsman ontstond eerder dit jaar ophef. Naar aanleiding daarvan liet Kamp onderzoek uitvoeren naar de inhoud van zijn mailbox. Daarin werden een „twintigtal” vertrouwelijke documenten aangetroffen, aldus Kamp. Het document dat stond aangemerkt als „staatsgeheim” was een nota over onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden bij een onafhankelijk bestuursorgaan.

’Onvoldoende bewust van geweest’

Kamp stelt dat het gebruik van zijn privémail het voor hem makkelijk maakte in de avonden en weekenden nog te werken. „Ik ben mij er onvoldoende bewust van geweest dat, gezien de aard van mijn werkzaamheden, de door mij gebruikte privé e-maildienst niet geschikt was”, schrijft de minister. Hij benadrukt dat hij zijn privémail niet langer gebruikt voor zijn werk.

In totaal vonden de onderzoekers van de Auditdienst Rijk, onderdeel van het ministerie van Financiën, 23.534 e-mails die tussen januari 2009 en mei 2016 Kamps inbox binnenstroomden. Daarvan waren er 11.819 werkgerelateerd. Kamp heeft ook inlichtingendienst AIVD gevraagd naar de gevonden documenten te kijken. De dienst oordeelde dat ze „de interesse van buitenlandse inlichtingendiensten (hadden) kunnen hebben”, aldus Kamp. De AIVD stelde geen vervolgonderzoek in.