Nieuws/Binnenland
1291614124
Binnenland

32 coronadoden in afgelopen week

RIVM: minder besmettingen, maar wel meer ziekenhuisopnames

In Amsterdam neemt het aantal besmettingen afgelopen tijd harder toe dan in de rest van het land.

In Amsterdam neemt het aantal besmettingen afgelopen tijd harder toe dan in de rest van het land.

UTRECHT - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldt minder coronabesmettingen, maar meer ziekenhuisopnames en doden dan een week eerder. Het gaat om 3.588 Nederlanders die deze week positief getest zijn op COVID-19, 425 minder dan vorige week. Er vielen 32 doden, een verdubbeling van een week eerder.

In Amsterdam neemt het aantal besmettingen afgelopen tijd harder toe dan in de rest van het land.

In Amsterdam neemt het aantal besmettingen afgelopen tijd harder toe dan in de rest van het land.

84 patiënten werden in het ziekenhuis opgenomen. Dat zijn er 34 meer dan vorige week. „Deze week zijn 32 laboratorium-bevestigde COVID-19 patiënten als overleden gemeld, 16 meer dan in de week er voor”, aldus het rijksinstituut. Op de intensivecareafdelingen werden 26 nieuwe coronapatiënten opgenomen, twee minder dan een week eerder. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, noemt dat een gunstig teken „in combinatie met een beperkte daling van het aantal nieuwe besmettingen.” Ziekenhuizen behandelen momenteel 158 coronapatiënten, het laagste aantal in ruim een week tijd.

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 415 nieuwe besmettingen gemeld. Dat is de kleinste toename in een etmaal sinds 3 augustus. De helft van de positief geteste personen is 20 tot 40 jaar oud, een kwart is tussen de 40 en 60. Ongeveer 12 procent is 60 jaar of ouder.

Ruim 140.000 mensen lieten zich afgelopen week testen in een van de teststraten van de GGD. Dat zijn bijna 38.000 mensen meer dan de week daarvoor. „Het percentage positieve testen op landelijk niveau is deze week licht gedaald naar 2,5%. Het reproductiegetal ligt rond de 1.” Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, is het van belang dat dat getal onder de één komt en blijft. Het R-getal is niet met zekerheid vast te stellen. Het RIVM houdt een marge aan en stelt dat het tussen de 0,93 en 1,10 moet liggen.

Hoewel het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames is toegenomen, blijven de aantallen relatief laag vergeleken met de piek van de epidemie. Begin april kregen ziekenhuizen vijf- tot zeshonderd coronapatiënten per dag binnen en waren meer dan tweehonderd sterfgevallen per dag geen uitzondering.

Wereldwijde crisis

De meeste nieuwe besmettingen deden zich voor in Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant. In Zuid-Holland daalde het aantal gevallen licht, in de twee andere provincies bleef het ongeveer gelijk.

In totaal hebben zo’n 70.000 landgenoten positief getest. Ruim 6200 Nederlanders, vooral mensen van 70 jaar of ouder, stierven sinds de coronacrisis (mede) aan de gevolgen van het virus. Wereldwijd gaat het om meer dan 800.000 doden. Van zo’n 24 miljoen mensen staat vast dat ze besmet zijn geraakt, al hoeft dat niet te betekenen dat ze ook daadwerkelijk ziek waren. Er is nog altijd veel onduidelijkheid over de gezondheidseffecten van het virus, met name op de lange termijn.