Nieuws/Binnenland
1291752
Binnenland

PVV’ers demonstreren tegen strafeis

Den Haag - Meteen na de strafeis in de rechtszaak tegen Geert Wilders hebben PVV-Kamerleden daar in de Tweede Kamer tegen geprotesteerd.

Tijdens een debat over defensie kwamen ze de grote vergaderaal in lopen en ontrolden daar een spandoek waarop hun leider staat afgebeeld met een kruis over zijn mond. Ze maken zich zorgen over de beknotting van de vrijheid van meningsuiting.

„De vrijheid van meningsuiting is hier in het geding, voor ons allemaal”, aldus PVV-Kamerlid Barry Madlener. „Ook willen we hiermee aangeven dat we achter onze fractievoorzitter staan.” Madlener wilde niet op de reden voor de strafeis ingaan.

Cameramannen en fotografen stonden al klaar om het tafereel te registreren - ze waren getipt door de PVV.

Kamervoorzitter Arib was niet gediend van het protest - demonstraties in de zaal zijn verboden. Ze liet bodes een einde maken aan de actie. Al met al duurde het protest nog geen minuut.

Op internet werd meteen een actie gestart om Wilders te ondersteunen. Sympatisanten kunnen een petitie ondertekenen: „Wij willen onze afschuw uitspreken over deze schaamteloze poging een gekozen politicus te intimideren en daarmee zijn gehele achterban monddood te maken.” De ondertekenaars verzoeken de Tweede Kamer „dit soort processen” onmogelijk te maken.