Nieuws
1292130
Nieuws

Nederlander werkt langer dan doorsnee Europeaan

Amsterdam - Dat de Nederlanders een hardwerkend volkje zijn dat wisten we al. Maar ze werken ook nog, op de Zweden na, het langste door van alle Europeanen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Eurostat, het Europees bureau voor de Statistiek.

Een Nederlander van nu 15 jaar maakt naar verwachting bijna 40 jaar onderdeel uit van de werkzame beroepsbevolking. Alleen zijn Zweedse leeftijdsgenoot is volgens de Europese statistici langer aan het werk of beschikbaar voor werk: ruim 41 jaar.

Italianen

Italianen werken ruim tien jaar minder lang door. Daar is de periode dat men verwacht wordt te werken, met minder dan 31 jaar, het kortst van Europa. Ook in België is de periode dat men werkt met 32,6 relatief kort. Gemiddeld wordt van de Europeanen verwacht dat ze 35,4 jaar deel uitmaken van de werkzame beroepsbevolking. Dat is inclusief periodes van werkloosheid.

Vrouwen

Opvallend zijn ook de grote verschillen tussen mannen en vrouwen. Nederlandse mannen werken gemiddeld ruim 5 jaar langer door dan vrouwen. In Zweden is dat verschil met 2 jaar een stuk minder groot.