1292539
Binnenland

<p>OM wil beruchte outlaws<br />genadeklap geven</p>

Verbod motorclub Bandidos

Rotterdam - Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank gevraagd de beruchte motorclub MC Bandidos te verbieden. Het civiele verbod op de club is de opmaat naar verboden op andere outlaw motorclubs.

Dat onthult officier van justitie Oebele Brouwer van het Landelijk Parket in een exclusief interview met De Telegraaf. Het OM acht het bestaan van de club in strijd met de openbare orde.

Het civiele verbod geldt niet alleen voor de Nederlandse afdeling van de Bandidos, maar ook voor de internationale club. Daarmee wil het OM voorkomen dat buitenlandse Bandidos hier actief zijn. In Nederland telt de meest gevreesde motorclub van de wereld drie afdelingen met enkele tientallen leden.

Burgemeesters dringen al jaren aan op een verbod, vanwege de criminele activiteiten en gewelddadige uitbarstingen van rivaliteit tussen clubs in het openbaar.

Wanhoop

Nog nooit voerden motorclubs in Nederland onderlinge vetes zo heftig uit in het openbaar als na de komst van de MC Bandidos in Nederland, begin 2014. Bomaanslagen, massale knokpartijen en beschietingen dreven met name burgemeesters in het zuiden van Nederland, waar de eerste ’chapter’ werd opgericht, tot wanhoop.

De explosie van geweld versterkte de bestaande wens van politie en justitie om de clubs te verbieden. „We bestrijden de clubs al veel langer op strafrechtelijk niveau. Maar dat is effectief tot een bepaalde grens. Je kunt namelijk alleen individuen aanpakken. Met een civiel verbod is het mogelijk de hele vereniging te verbieden”, legt officier van justitie Oebele Brouwer van het Landelijk Parket in Rotterdam uit.

Het OM heeft maandag twee verzoekschriften ingediend bij de rechtbank in Utrecht. Voor een verbod op de internationale en Nederlandse afdeling van de Bandidos.

„De verboden zijn op Nederland gericht. Bedoeld om geen enkele activiteit van nationale en internationale leden toe te staan.” President Harrie R., de baas van de club, werd gisteravond laat in zijn woonplaats door justitie geïnformeerd over het verbod.

Twee jaar lang werkte het OM aan het verbod op de Bandidos. Er vond intensief overleg plaats met politie en justitie in andere landen die worstelen met clubs, zoals de Verenigde Staten, Canada, Duitsland en de Scandinavische landen.

 

Lees meer: Broeinest van geweld en intimidatie