Nieuws/Binnenland
1292617
Binnenland

Van der Steur mag antiquariaat aanhouden

Minister Ard van der Steur

Minister Ard van der Steur

DEN HAAG - Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft, anders dan werd gesteld bij zijn benoeming, nog altijd een zakelijk belang in antiquariaat Van der Steur.

Minister Ard van der Steur

Minister Ard van der Steur

Premier Rutte schrijft in een brief aan de Kamer dat het de minister niet gelukt is om van de vof waarin hij vennoot is een bv te maken.

“De heer Van der Steur en zijn vennoot hebben in de afgelopen anderhalf jaar geprobeerd tot overeenstemming te komen om de aangekondigde op afstand plaatsing in enigerlei vorm te effectueren. Daarbij zijn verschillende varianten verkend maar zonder resultaat”, schrijft Rutte.

De minister-president ging er eerder al van uit dat Van der Steur afstand had genomen, maar daar moet hij nu op terug komen. Omdat de belangen volgens Rutte niet botsen met het werk van de bewindsman laat hij het er nu bij zitten.

Uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat de minister samen met zijn zus eigenaar is van het antiquariaat. Ze erfden de zaak na het overlijden van hun vader, de bekende historicus Ab van der Steur.

Afgelopen zomer heropende de zaak in een pand in de deftige Archipelbuurt in Den Haag. Opmerkelijk detail is dat premier Rutte als geschiedenisstudent een half jaar stage liep bij Ab van der Steur. De Thorbecke-prent in het Torentje, waar de minister-president onlangs tijdens een lezing in Zwolle nog trots over sprak, kreeg hij van hem.

Rutte benadrukt in zijn brief dat de minister zich in de praktijk “feitelijk zo ver mogelijk heeft verwijderd van enige invloed op het dagelijks beheer van de vennootschap". Wel is hij wettelijk verplicht om sommige formele en fiscale stukken mede te ondertekenen.