Nieuws/Binnenland
1292626
Binnenland

Extra maatregelen tegen vogelgriep

Den Haag - Er zijn per direct extra maatregelen genomen om verspreiding van vogelgriep tegen te gaan. In hele land zijn er al honderden dode futen en kuifeenden aangetroffen.

Staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) heeft per direct een aangescherpte bezoekersregeling voor pluimveebedrijven ingevoerd. Buitenstaanders mogen geen stallen meer bezoeken, met uitzondering van een dierenarts. Ook kinderboerderijen, dierentuinen en particulieren met kippen in de tuin moeten zorgen dat mensen niet fysiek in contact komen met vogels.

Van Dam heeft verder een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels. Ook de jacht op watervogels moet gestaakt worden, net als jachtactiviteiten waarbij watervogels verstoord worden.

Vandaag is bij een aantal watervogels in het Plaswijckpark in Rotterdam de zeer besmettelijke vogelgriep H5N8 vastgesteld. De vogels zijn gedood, andere vogels hebben geen griepverschijnselen en worden binnen gehouden. Het dierengedeelte van het recreatiepark is afgesloten voor publiek.

Vogelgriep is voor veel vogelsoorten dodelijk. Voor mensen is het niet gevaarlijk, maar bij direct contact met besmette dieren kunnen er normale griepverschijnselen als koorts, misselijkheid en buikpijn volgen.