Nieuws/Binnenland
1292635
Binnenland

Beschuldigingen van overvallen, vals geld en drugshandel

’Geliquideerde Karaman had veel vijanden’

Mahmut Karaman in de garage

Mahmut Karaman in de garage

DEN BOSCH - De in 2014 geliquideerde Mahmut Karaman was allesbehalve een onbekende in het criminele circuit. Zo was de Eindhovenaar betrokken bij overvallen op drugscriminelen, deed hij drugsbetalingen met vals geld en handelde hij in verdovende middelen zelf.

Mahmut Karaman in de garage

Mahmut Karaman in de garage

Dat bracht raadsvrouw Mariëlle van Essen maandag ter sprake in de rechtbank van Den Bosch. Zij schetste een beeld van een man die ’veel vijanden’ had, die het ook wel eens op Karaman gemunt konden hebben. Haar cliënt, Seref Ç. (50), zou daar geen onderdeel van zijn en ook niks met de dood van Karaman te maken hebben. Ç. en diens vermeende compagnon Ruben J. (39) hoorden vorige week 22 en 21 jaar cel tegen zich eisen voor de moord op Karaman. Ç. zou hem op 30 december 2014 hebben gedood.

Onder de vermeende vijanden zat volgens de advocate Karamans voormalige zakenpartner. Samen bestierden ze autopoetsbedrijf De Vest in Valkenswaard, al was daar volgens de raadsvrouw amper sprake van legale bezigheden. Een gat van 40.000 euro in de boekhouding van het bedrijf zou één van de motieven kunnen zijn geweest om Karaman om te leggen, suggereerde Van Essen. „Er lijkt sprake van een inside job.”

Wiethandel

Ook zou Karaman in conflict hebben gelegen met een aantal Poolse mannen over wiethandel. Dat blijkt volgens Van Essen uit informatie die het Team Criminele Inlichtingen van de politie kreeg via een informant. Karaman zou bovendien op gespannen voet hebben geleefd met zijn ex-schoonfamilie, onder meer vanwege een geschil over geld. „Kortom: er zijn genoeg mensen die een motief hebben Karaman om het leven te willen brengen. Hier had de politie op moeten doorrechercheren”, stelt Van Essen.

Gedurende een urenlang durend pleidooi gaf de Amsterdamse advocate flink af op zowel politie als Justitie. In haar ogen presenteerde het Openbaar Ministerie (OM) vorige week de resultaten uit een niet-objectief onderzoek. De raadsvrouw verwijt Justitie onterecht dwangmiddelen te hebben ingezet en informatie uit een ander lopend moordonderzoek te hebben gebruikt in deze zaak zonder dat Amsterdammer Ç. toen als verdachte stond aangemerkt. Van Essen vroeg de rechtbank het OM niet-ontvankelijk te verklaren en flinke delen uit het aangevoerde bewijs tegen Ç. uit te sluiten. Het gaat onder meer om dna van Ç. dat op kogelhulzen is gevonden.

Fatale steekpartij

In Ç. ziet Justitie naast de moordenaar van Karaman ook de dader van een dodelijke steekpartij in Slotermeer in 2013. Daarbij kwam een Turks stel om het leven. Ç. heeft steeds ontkend iets met beide zaken te maken te hebben. Weliswaar is de hoofdverdachte volgens Van Essen een beroepscrimineel die in de drugs- en wapenhandel zat; in hem zou geen moordenaar schuilen.

Woensdag is de vierde en laatste zittingsdag in deze zaak. Dan mogen het Openbaar Ministerie en de verdediging op elkaar reageren.

Lees ook: Lange celstraffen geëist na moord garagehouder