Nieuws/Binnenland
1292646
Binnenland

’Ik mis mama heel erg’

Emoties lopen hoog op in zaak Draaisma

HAARLEM - In de rechtszaak tegen Ferry de G., de man die wordt verdacht van de moord op zijn ex-vriendin Raja Draaisma uit Hoofddorp, zijn de emoties maandag hoog opgelopen. „Ik mis mama”, sprak haar 8-jarige dochtertje.

De rechter las een brief voor van het 8-jarige dochtertje van Raja, Indy, „Ik mis mama heel erg. Ik haat de verdachte. Omdat mama er niet meer is, moet ik nu ergens anders gaan wonen. We deden vaak leuke dingen. Dat kan nu niet meer.”

Ook de vader, moeder en broer van Raja kwamen aan het woord. „Ons verdriet is een peilloos diepe krater”, sprak haar moeder. „Op de dag dat mijn dochter doodging is de zon ondergegaan.” Ook vroeg ze zich af: „Hoe bestaat het dat je wel iemand dood kunt maken, maar niet de moed hebt om verantwoordelijkheid voor de daad te nemen?” "Ik haat de verdachte. Omdat mama er niet meer is moet ik ergens anders wonen. We deden vaak leuke dingen. Dat kan nu niet meer." #Raja— Sophie Kluivers (@SophieKluivers) November 14, 2016 De nabestaanden van Raja hebben de rechter tijdens de eerste dag van de rechtszaak gevraagd om De G. te veroordelen voor moord met een bijpassende langdurige straf. Ook eisen ze een schadevergoeding van 35.000 euro. Nabestaanden vragen om Ferry de G. te veroordelen voor moord met een bijpassende langdurige straf #Raja— Sophie Kluivers (@SophieKluivers) November 14, 2016

Dinsdag hoort Ferry de G. wat welke straf het Openbaar Ministerie voor hem in gedachten heeft. Dan wordt ook de rapportage besproken over de geestelijke toestand van De G. Verdachte weigerde eerder om mee te werken aan een onderzoek naar zijn psyche in het Pieter Baan Centrum, maar nam later toch zelf het initiatief om zich te laten onderzoeken door een psychiater. „De rapportage lijkt volledig ten gunste van de verdachte geschreven”, zei de officier van justitie maandag over het onderzoek.

In juni 2015 werd de 35-jarige Raja doodgeschoten in Hoofddorp. De 34-jarige De G. uit Zaandam zegt dat hij handelde uit zelfverdediging. Volgens De G. richtte zij het wapen eerst op hem en probeerde ze tot tweemaal toe de trekker over te halen.Tijdens de worsteling die volgde, zou zij zijn geraakt. Justitie beschuldigt De G. van moord. Bij onderzoek bleek dat de man sinds 2014 een wapenvergunning had zonder dat hij lid was van een schietvereniging.