Nieuws/Binnenland
1292661
Binnenland

’De brandweer kwam net op tijd’

Omstanders redden bejaarde Friezin uit zinkende auto

Terwispel - Met twee lange harken en brute spierkracht hebben omstanders maandag het leven van een te water geraakte vrouw uit het Friese dorp Terwispel gered. Duikers van de brandweer namen de reddingsactie van hen over en konden het slachtoffer net op tijd uit haar zinkende auto trekken.

De Friese Lyset keek maandagochtend uit het raam en zag plots een auto drijven in het midden van het kanaal aan de Kolderveen, vertelt zij aan De Telegraaf. Ze rende naar buiten en begreep van twee dames aan de kant dat er een bejaarde vrouw vast zat in de auto. Ze trommelde een vriend op en ging naarstig op zoek naar een ladder. Die kon ze niet vinden. „Toen heb ik twee lange harken uit een garage gepakt.”

Shock

Twee voorbijrijdende schilders schoten ook te hulp. „Mijn vriend en de schilder zijn op een boot in de vaart geklommen. Vanaf daar hebben ze met de harken geprobeerd te voorkomen dat de auto verder zou zinken. Dat was ontzettend zwaar, hun spieren begonnen te verzuren. Intussen zat de vrouw verstijfd in de auto. Ze leek in shock.”

Met al hun kracht hebben de omstanders de auto deels boven water weten te houden. „Gelukkig hoorde ik de brandweer op een gegeven moment aankomen. Anders waren we zelf het water in gesprongen. Het was echt net op het nippertje...” Duikers hebben de bejaarde vrouw, volgens Lyset is ze in de negentig, uit de auto gehaald en daarna overgedragen aan ambulancepersoneel. De auto is even later uit het water getakeld.

De vrouw hoefde na haar redding niet naar het ziekenhuis. Thuis is ze onder de douche gezet om op temperatuur te komen. Volgens Lyset woont de oudere dame aan het kanaal. Ze vertelde aan de hulpdiensten dat ze haar voertuig was vergeten in de achteruit stand te zetten. Ze gaf gas en reed het kanaal in.