Nieuws
1292672
Nieuws

Euro dipt tot laagste punt december

AMSTERDAM (AFN) - De waarde van de euro ten opzichte van de dollar is maandag opnieuw stevig omlaag gegaan, in de middag tot het laagste punt sinds december. De Europese munt zakte 1,3% weg.

De euro bereikte in de ochtendhandel een dieptepunt van 1,0728 dollar, tegen 1,0840 dollar bij het slot van de Europese aandelenbeurzen op vrijdag. In de middag ging de euro tot 1,072015 achteruit tegen de dollar.

 

 

,,Investeringen in valuta in opkomende markten van de laatste tijd worden weggehaald ten gunste van de dollar", ziet valutahandelaar Laurens Maartens van de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). ,,De valutamarkt test nu de grens voor de euro van $1,07. Wij denken met veel anderen dat we eind dit jaar onder de $1,05 handelen."

Goedkope dollar

De opkomende landen konden hun groei dankzij de goedkope dollar financieren. Nu de greenback in waarde toeneemt tegen de euro en nog eens dertig handelsmunten, komt de vraag op tafel op duurzaam de groei van landen als China, India, Rusland en Brazilie werkelijk is, zo vertaalt Maartens van de NBWM de marktbeweging. ,,Onderliggend is er lang niet zoveel zekerheid over de groei."

De waarde van de euro staat onder meer onder druk door de verwachting dat de rente in de Verenigde Staten nog voor het einde van het jaar wordt verhoogd.

Voor de verkiezingen werd er nog op gerekend dat een keuze voor Donald Trump voor zo veel onrust op de markt zou zorgen dat de Fed plannen voor een renteverhoging op de lange baan zou schuiven. Door de gunstige reactie op de markten sinds de verkiezingen van dinsdag is die prognose echter weer uit beeld verdwenen.

Trump

De beloftes van Trump voor omvangrijke investeringen in de Amerikaanse infrastructuur en belastingverlagingen voeden bovendien de verwachting dat de inflatie in de VS de komende jaren flink gaat stijgen. Dat kan ervoor zorgen dat de rente in het land sneller en verder zal stijgen dan eerder werd verwacht.

De verwachting van een sterk oplopende inflatie is ook duidelijk zichtbaar op de obligatiemarkt, waar de rente op Amerikaanse staatsleningen sinds de verkiezingen sterk stijgt. Het rendement op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties stond maandagochtend op 2,23 procent, tegen 1,8 procent een week geleden. De rente op dertigjarige staatsleningen van de VS steeg voor het eerst sinds januari tot meer dan 3 procent.

Rentes

In het kielzog van de Amerikaanse leningen liepen de rentes op Europese leningen ook verder op, na de opmars van vorige week. Het rendement op tienjarige Nederlandse staatsleningen kwam daarbij uit op 0,53 procent. Dat is eveneens het hoogste peil sinds januari.

Het rendement op staatsleningen beweegt tegengesteld aan de waarde. Een stijgende rente wijst op een dalende waarde en een afnemende vraag naar het betreffende schuldpapier.