Nieuws/Binnenland
1292678
Binnenland

Noordpool soms twintig graden warmer dan normaal

We beleven het warmste jaar ooit

AMSTERDAM - Dit jaar gaat waarschijnlijk de boeken in als het warmste jaar ooit. Dat heeft de WMO (Wereld Meteorologische Organisatie) maandag bekendgemaakt. De gemiddelde temperatuur komt dit jaar 1,2 graden hoger uit dan het gemiddelde van voor de industriële revolutie.

Dat dit jaar zo extreem warm verloopt, is geen verrassing, zegt meteoroloog Michiel Severin van Weerplaza: “De broeikasgassen blijven hun werk doen in het opwarmen van de aarde. En ook dit jaar zorgde El Niño nog voor bijzonder hoge temperaturen.”

Extremiteiten

Met name op de polen was het dit jaar extreem warm. In de Noordpoolregio was het recent soms 20 graden warmer dan normaal. Severin: “Zou je dat vertalen naar Nederland dan zou het 28 graden worden halverwege november. Dat soort extremiteiten blijven ons gelukkig bespaard.”

In Nederland beleven we dan ook geen recordjaar. Geschat wordt dat 2016 ergens rond de vijftiende plek uitkomt van de warmste jaren in ons land sinds 1901.

In de Marokkaanse hoofdstad Marrakech is vandaag de klimaatconferentie COP22 van start gegaan. Daarin zal de meest recente klimaatkennis worden besproken. Belangrijke onderwerpen vormen het van Parijs en de daadwerkelijke uitvoering daarvan.